Właściciel restauracji zatrudniający 12 pracowników w związku z nałożonymi przez rząd zakazami ograniczył działalność do sprzedaży dań na wynos. Nie czekając na nowe przepisy i chcąc zniwelować koszty związane z kryzysem, wykorzystał przepis art. 231a kp i po uzyskaniu zgody całej załogi 30 marca 2020 r. zawarł z przedstawicielami pracowników porozumienie, w którym zmienił wszystkim oprócz dwóch kucharzy wymiar czasu pracy na 1/5 dotychczasowego oraz stosownie obniżył wynagrodzenia na okres 6 miesięcy. Jeden z pracowników złożył po kilku dniach pozew o ustalenie, że w dalszym ciągu jest zatrudniony na pełnym etacie i domaga się pełnej wypłaty. Czy firma może obronić się przed takim roszczeniem?
Jeżeli nie posiadasz pełnego dostępu do portalu, możesz wykupić dostęp jednorazowy do wybranego dokumentu.
Wykup dostęp jednorazowy
39.90 zł netto
(49.08 zł brutto)