Posiłek profilaktyczny dla pracownika – czas na przypomnienie o zasadach jego przyznawania
Posiłek profilaktyczny to jedno ze świadczeń przysługujących pracownikowi nieodpłatnie z tytułu zatrudnienia w ramach pracowniczego stosunku pracy. Sprawdźmy, jakie są zasady przyznawania posiłków profilaktycznych.
Z artykułu dowiesz się:
- W jakich sytuacjach pracodawca jest zobowiązany do wydania pracownikowi posiłku wydawanego ze względów profilaktycznych?
- Czy posiłki profilaktyczne muszą spełniać określone wymagania?
- W jaki sposób zbadać wydatek energetyczny?
- Czy pracodawca ustala warunki i zasady korzystania z posiłków profilaktycznych?
- Czy pracownikom biurowym przysługują posiłki profilaktyczne?
- Kiedy wartość posiłków profilaktycznych dla pracownika podlega opodatkowaniu i oskładkowaniu?
- Czy przy krótszej dniówce pracownikowi przysługuje posiłek profilaktyczny?
Przeczytaj też:
Na podstawie art. 232 Kodeksu pracy, pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Ustawodawca zobowiązał właściwego Ministra do określenia w drodze rozporządzenia, rodzaju tych posiłków oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki ich wydawania.
Pozostało jeszcze 86% treści
Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.
AUTOR
pasjonatka oraz ekspert ds. rynku pracy, która dzięki ponad 16-letniemu doświadczeniu w tej dziedzinie dzieli się wiedzą, jednocześnie rozwijając markę osobistą pod nazwą: Kadry w pigułce. Autorka książek oraz publikacji i porad z zakresu prawa pracy. Autorka programu "Kadry w pigułce" w telewizji biznesowej BIZNES24. Obecnie, jako liderka GIGLIKE, zaangażowana w inicjatywę polegającą na tworzeniu oraz promowaniu innowacyjnego, elastycznego rozwiązania na rynku pracy dla GIGerów.