Posiłek profilaktyczny dla pracownika – czas na przypomnienie o zasadach jego przyznawania

Donata  Hermann
Donata Hermann
02.11.2022AKTUALNE

Posiłek profilaktyczny dla pracownika – czas na przypomnienie o zasadach jego przyznawania

Posiłek profilaktyczny to jedno ze świadczeń przysługujących pracownikowi nieodpłatnie z tytułu zatrudnienia w ramach pracowniczego stosunku pracy. Sprawdźmy, jakie są zasady przyznawania posiłków profilaktycznych.

Z artykułu dowiesz się:
  • W jakich sytuacjach pracodawca jest zobowiązany do wydania pracownikowi posiłku wydawanego ze względów profilaktycznych?
  • Czy posiłki profilaktyczne muszą spełniać określone wymagania?
  • W jaki sposób zbadać wydatek energetyczny?
  • Czy pracodawca ustala warunki i zasady korzystania z posiłków profilaktycznych?
  • Czy pracownikom biurowym przysługują posiłki profilaktyczne?
  • Kiedy wartość posiłków profilaktycznych dla pracownika podlega opodatkowaniu i oskładkowaniu?
  • Czy przy krótszej dniówce pracownikowi przysługuje posiłek profilaktyczny?

Przeczytaj też:

Na podstawie art. 232 Kodeksu pracy, pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. 

Ustawodawca zobowiązał właściwego Ministra do określenia w drodze rozporządzenia, rodzaju tych posiłków oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki ich wydawania.

Pozostało jeszcze 86% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Uzyskaj pełen dostęp do Portalu Kadrowego a wraz z nim:

  • Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
  • Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
  • Codziennie aktualizowana baza ponad 8 500 porad z zakresu kadr, płac, ZUS i HR
  • Ponad 1700 narzędzi: wzorów dokumentów, kalkulatorów, komentarzy, e-szkoleń
Uzyskaj dostęp do portalu na cały miesiąc za jedyne 19,90 zł netto [24,48 zł brutto] »

Jeśli posiadasz konto
Zaloguj się

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Jeżeli nie posiadasz pełnego dostępu do portalu, możesz wykupić dostęp jednorazowy do wybranego dokumentu.

Wykup dostęp jednorazowy
39.90 zł netto (49.08 zł brutto)

Słowa kluczowe:
posiłek profilaktyczny

Donata  Hermann
AUTOR
pasjonatka oraz ekspert ds. rynku pracy, która dzięki ponad 16-letniemu doświadczeniu w tej dziedzinie dzieli się wiedzą, jednocześnie rozwijając markę osobistą pod nazwą: Kadry w pigułce. Autorka książek oraz publikacji i porad z zakresu prawa pracy. Autorka programu "Kadry w pigułce" w telewizji biznesowej BIZNES24. Obecnie, jako liderka GIGLIKE, zaangażowana w inicjatywę polegającą na tworzeniu oraz promowaniu innowacyjnego, elastycznego rozwiązania na rynku pracy dla GIGerów.

Sprawdź inne artykuły w kategorii Kadry

Nagrody i wyróżnienia

Certyfikat rzetelnosci Laur zaufania SMB logo Top firma

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone

Obserwuj nas

fb-logo ink-logo inst-logo