Od 9 lipca 2019 r. pracodawca zyska nowe możliwości w zakresie zapewnienia posiłku profilaktycznego pracownikom, którzy zatrudnieni są u pracodawcy w warunkach szczególnie uciążliwych.
Przypomnijmy, że pracodawca, który zatrudnia pracowników w warunkach szczególnie uciążliwych ma obowiązek zapewnić im nieodpłatnie posiłki profilaktyczne, w formie jednego dania gorącego. Obowiązek ten wynika z przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (tekst jedn.: Dz.U. z 1996 r. nr 60, poz. 279).
Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC,
w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC,
przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.
Obecnie w sytuacji gdy w związku z rodzajem wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych pracodawca nie ma możliwości wydawania pracownikom posiłków może on jedynie zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych, lub przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
Jednak od 9 lipca 2019 r. pracodawca zyska nowe możliwości w zakresie zapewnienia pracownikom posiłku profilaktycznego. Jeżeli ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych pracodawca nie będzie miał możliwości wydawania pracownikowi posiłku w formie jednego dania gorącego, będzie mógł zapewnić pracownikowi możliwość spożycia posiłku w inny sposób, w szczególności przez przekazanie:
produktów umożliwiających przygotowanie posiłku we własnym zakresie lub
bonów, talonów, kuponów oraz innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie takich produktów lub posiłku.
Zastosowanie przez pracodawcę nowego sposobu zapewniania posiłków profilaktycznych będzie uzależnione od przeprowadzenia w tym zakresie obowiązkowych konsultacji z przedstawicielami pracowników lub organizacjami związkowymi.
Przeczytaj również:
Zapewnienie posiłku profilaktycznego dla wegetarianina >>
§ 2 ust. 2 i § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (tekst jedn.: Dz.U. z 1996 r. nr 60, poz. 279),
rozporządzenie Rady Ministrów z 12 czerwca 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. 2019 poz. 1160).
Leszek Skupski