Pracodawca, ze względu na pracę w uciążliwych warunkach jest zobowiązany zapewnić pracownikom posiłki profilaktyczne. Zgodnie ze zmianą w 2019 r. Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów pracodawca może zapewnić pracownikom możliwość spożycia posiłku w czasie pracy w inny sposób niż wydanie gorącego dania m.in. przez przekazanie pracownikom kuponów żywieniowych uprawniających do otrzymania na ich podstawie produktów umożliwiających przygotowanie posiłku we własnym zakresie. Czy kupony żywieniowe są również zwolnione z ZUS i podatku dochodowego? Czy aby zwolnienie było możliwe pracodawca powinien weryfikować jakie produkty pracownik kupuje za ww. kupony? W jaki sposób powinien to zweryfikować? Kiedy zakup kuponów żywieniowych jest kosztem pracodawcy, w momencie ich zakupu czy w momencie wydania pracownikom?
Jeżeli nie posiadasz pełnego dostępu do portalu, możesz wykupić dostęp jednorazowy do wybranego dokumentu.
Wykup dostęp jednorazowy
39.90 zł netto
(49.08 zł brutto)