Narzędzia:
Pracodawca, ze względu na pracę w uciążliwych warunkach jest zobowiązany zapewnić pracownikom posiłki profilaktyczne. Zgodnie ze zmianą w 2019 r. Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów pracodawca może zapewnić pracownikom możliwość spożycia posiłku w czasie pracy w inny sposób niż wydanie gorącego dania m.in. przez przekazanie pracownikom kuponów żywieniowych uprawniających do otrzymania na ich podstawie produktów umożliwiających przygotowanie posiłku we własnym zakresie. Czy kupony żywieniowe są również zwolnione z ZUS i podatku dochodowego? Czy aby zwolnienie było możliwe pracodawca powinien weryfikować jakie produkty pracownik kupuje za ww. kupony? W jaki sposób powinien to zweryfikować? Kiedy zakup kuponów żywieniowych jest kosztem pracodawcy, w momencie ich zakupu czy w momencie wydania pracownikom?
Proszę o wyjaśnienie kwestii tzw. bonów żywieniowych. Wartość przekazanych bonów żywieniowych nie powoduje zwiększenia podstawy wymiaru składki ZUS, jeżeli wartość takiego świadczenia nie przekracza miesięcznie kwoty 190 zł. Mam przez to rozumieć, że na liście płac ujmuję wartość brutto 232 zł przy podatku 18%, a przy podatku 32% 280 zł brutto i tylko odejmuję podatek dochodowy?
Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone
2024 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Obserwuj nas