Narzędzia:
Czy w przypadku przyznawania posiłków regeneracyjnych pracownikom powinniśmy także zapewniać je dla współpracownikom (osoby zatrudnione na umowę zlecenia i osoby prowadzące działalność, wykonujące dla nas usługi) na budowie?
Czy przepisy zobowiązują do zapewnienia posiłków profilaktycznym osobom zatrudnionym na innej podstawie niż stosunek pracy
Przeczytaj również:
Wyższa kwota zwolnienia ze składek ZUS wartości finansowanych posiłków dla pracowników
Czy posiłek regeneracyjny obniża dietę z tytułu podróży służbowej
Pracodawca, ze względu na pracę w uciążliwych warunkach jest zobowiązany zapewnić pracownikom posiłki profilaktyczne. Zgodnie ze zmianą w 2019 r. Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów pracodawca może zapewnić pracownikom możliwość spożycia posiłku w czasie pracy w inny sposób niż wydanie gorącego dania m.in. przez przekazanie pracownikom kuponów żywieniowych uprawniających do otrzymania na ich podstawie produktów umożliwiających przygotowanie posiłku we własnym zakresie. Czy kupony żywieniowe są również zwolnione z ZUS i podatku dochodowego? Czy aby zwolnienie było możliwe pracodawca powinien weryfikować jakie produkty pracownik kupuje za ww. kupony? W jaki sposób powinien to zweryfikować? Kiedy zakup kuponów żywieniowych jest kosztem pracodawcy, w momencie ich zakupu czy w momencie wydania pracownikom?
Zdaniem fiskusa, jeżeli wydawana pracownikowi karta przedpłacona lub bon żywnościowy służy do zakupu posiłków profilaktycznych, wartość takich świadczeń korzysta z przedmiotowego zwolnienia od podatku dochodowego. Interpretacja indywidualna dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 23 lipca 2020 r. (sygn. 0114-KDIP3-2.4011.360.2020.1.JK2).
Pracodawca może przekazać uprawnionym pracownikom sfinansowane przez siebie przedpłacone karty płatnicze w celu zapewnienia im odpowiednich posiłków i napojów profilaktycznych. W takim przypadku wartość kart jest przedmiotowo zwolniona od podatku dochodowego. Pracodawca nie potrąca więc zaliczek na PIT.
Pracodawca zatrudnia pracowników, którym – na podstawie zapisów w regulaminie wynagradzania – dostarcza posiłki profilaktyczne w formie gotowych produktów lub półproduktów. Proszę o informację, czy mógłby w zamian za te produkty wypłacać ryczałt pieniężny (oczywiście po dokonaniu odpowiednich zmian w regulaminie) i jakie wynikałyby z tego konsekwencje podatkowe i składkowe.
W upalne dni na pracodawcy spoczywa dodatkowy obowiązek - zapewnienia pracownikom napojów. Ponadto, pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych - bez względu na wskazania słupków rtęci na termometrach - trzeba zapewnić posiłki profilaktyczne, których wartość, wbrew powszechnej opinii, nie zawsze korzysta ze zwolnienia od podatku dochodowego od osób fizycznych. Sprawdź, w jakich sytuacjach pracownikowi przysługują napoje i posiłek profilaktyczny oraz jak rozliczyć te świadczenia!
Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone
2024 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Obserwuj nas