Pracodawca, na którym nie ciąży obowiązek udostępniania nieodpłatnie pracownikom posiłków profilaktycznych, chce dobrowolnie wprowadzić dofinansowanie do posiłków dla pracowników w kwocie maksymalnej 9 zł do posiłku na jednego pracownika. W praktyce wyglądałoby to w ten sposób, że pracownicy korzystaliby z wyznaczonej restauracji, mieszczącej się w biurowcu, gdzie samodzielnie płaciliby za posiłki, natomiast po zakończeniu miesiąca pracodawca otrzymywałby od restauracji zestawienie spożytych przez pracowników posiłków, na podstawie którego wypłacałby dofinansowanie w kwocie nie większej niż 9 zł do posiłku. Dofinansowanie byłoby wypłacane wraz z wynagrodzeniem za miesiąc następny. Czy kwota tak udzielonego dofinansowania będzie korzystała ze zwolnienia ze składek ZUS do kwoty 190 zł miesięcznie?
Jeżeli nie posiadasz pełnego dostępu do portalu, możesz wykupić dostęp jednorazowy do wybranego dokumentu.
Wykup dostęp jednorazowy
39.90 zł netto
(49.08 zł brutto)