Refundacja wartości posiłków spożywanych przez pracowników w restauracji

Renata Gawęcka
23.04.2013AKTUALNE

Pytanie:

Pracodawca, na którym nie ciąży obowiązek udostępniania nieodpłatnie pracownikom posiłków profilaktycznych, chce dobrowolnie wprowadzić dofinansowanie do posiłków dla pracowników w kwocie maksymalnej 9 zł do posiłku na jednego pracownika. W praktyce wyglądałoby to w ten sposób, że pracownicy korzystaliby z wyznaczonej restauracji, mieszczącej się w biurowcu, gdzie samodzielnie płaciliby za posiłki, natomiast po zakończeniu miesiąca pracodawca otrzymywałby od restauracji zestawienie spożytych przez pracowników posiłków, na podstawie którego wypłacałby dofinansowanie w kwocie nie większej niż 9 zł do posiłku. Dofinansowanie byłoby wypłacane wraz z wynagrodzeniem za miesiąc następny. Czy kwota tak udzielonego dofinansowania będzie korzystała ze zwolnienia ze składek ZUS do kwoty 190 zł miesięcznie?

Pozostało jeszcze 72% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Uzyskaj pełen dostęp do Portalu Kadrowego a wraz z nim:

  • Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
  • Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
  • Codziennie aktualizowana baza ponad 8 500 porad z zakresu kadr, płac, ZUS i HR
  • Ponad 1700 narzędzi: wzorów dokumentów, kalkulatorów, komentarzy, e-szkoleń
Uzyskaj dostęp do portalu na cały miesiąc za jedyne 19,90 zł netto [24,48 zł brutto] »

Jeśli posiadasz konto
Zaloguj się

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Jeżeli nie posiadasz pełnego dostępu do portalu, możesz wykupić dostęp jednorazowy do wybranego dokumentu.

Wykup dostęp jednorazowy
39.90 zł netto (49.08 zł brutto)


AUTOR
Specjalista w zakresie ubezpieczeń społecznych

Sprawdź inne artykuły w kategorii ZUS

Nagrody i wyróżnienia

Certyfikat rzetelnosci Laur zaufania SMB logo Top firma

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone

Obserwuj nas

fb-logo ink-logo inst-logo