Narzędzia:
Agencja pracy tymczasowej pozyskuje m.in. zleceniobiorców, także z zagranicy. W związku z panującą epidemią, część tych osób ma obowiązek odbyć w Polsce kwarantannę. Agencja w celu zachęcenia zleceniobiorców do przyjazdu do Polski zapewnia im wyżywienie na czas odbywanej obowiązkowo kwarantanny, ponosząc we własnym zakresie koszty wyżywienia. Agencja kupuje produkty spożywcze, które udostępnia grupie zleceniobiorców w sposób zbiorczy w celu przygotowywania przez nich posiłków. Zleceniobiorcy nie otrzymują zatem konkretnego przydziału, w związku z czym nie można przypisać ilości produktów w stosunku do danej osoby. Po zakończeniu kwarantanny agencja ustala rodzaj, miejsce i czas czynności, które mają być wykonywane przez zleceniobiorców. Czy w takiej sytuacji zapewnienie wyżywienia zleceniobiorcom (właściwie przyszłym zleceniobiorcom) powoduje powstanie po ich stronie przychodu?
Departament Statystyki i Prognoz Aktuarialnych wskazuje na dwie ciekawe zmiany w strukturze wysokości świadczeń po waloryzacji od 1 marca 2019 r. Pierwszą z nich jest stopniowa zmiana struktury wypłacanych świadczeń: rośnie udział emerytur, a spada udział rent. Drugą jest jednoczesny wzrost liczby zarówno wysokich, jak i niskich emerytur.
W jakich przypadkach i do jakich świadczeń nie mają prawa pracujący emeryt lub rencista?
Od jakiego dnia miesiąca powinna być naliczona pierwsza emerytura (wg tzw. nowych zasad) osoby urodzonej przed 1949 r. i posiadającej ponad 40-letni okres składkowy? 18 sierpnia br. ukończyłem 65 lat, nadal pracuję i kontynuuję ubezpieczenie w ZUS. Czy za sierpień powinna być liczona od 1 sierpnia, czy od 19 sierpnia? Jakie przepisy prawne regulują tą kwestię?
Pracownikom uzupełniającym lub podwyższającym swoje kwalifikacje przysługują określone świadczenia. Ich zakres uzależniony jest od formy, w jakiej odbywa się kształcenie oraz od tego, czy uczący się uzyskał skierowanie od pracodawcy, czy też nie. Te dwa czynniki decydują również o tym, czy dane świadczenie należy ująć w podstawie wymiaru składek.
Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone
2024 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Obserwuj nas