Firma chce zatrudnić kucharza w pełnym etacie (praca w wybrane dni tygodnia w tym niedziele) z liczbą godzin ok. 60 godzin tygodniowo. Zatem miesięcznie będzie to ok. 220 godzin. Jak powinna wyglądać umowa o pracę? Jak traktować godziny nadliczbowe (przekraczające 8 godzin dziennie, 40 tygodniowo)? Czy w umowie o pracę wskazać dodatki 50% i 100%? Czy lepiej w takim przypadku zastosować podstawowy system czasu pracy czy równoważny?
Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie 5- dniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym nieprzekraczającym 4 miesięcy. Planując czas pracy pracownika należy uwzględnić liczbę godzin przypadającą do przepracowania w okresie rozliczeniowym.
Pobierz przydatne kalkulatory: